Helsingin metroasemien valaistus palkittiin Lighting Design Awards 2019 -kilpailussa, joka on yksi merkittävimmistä kansainvälisistä valaistussuunnittelualan kilpailuista. Mukaan kilpailuun valittiin alan asiantuntijoista ja arkkitehdeista koostuvan raadin toimesta valaistuskohteita yli 300:n ehdokkaan joukosta ympäri maailman. Kohde oli ainut suomalainen kilpailuun nimetty valaistusprojekti.

Lighting Desing Awards on yksi merkittävimmistä kansainvälisistä valaistussuunnittelualan kilpailuista. Kilpailun Integration Project of the Year -kategoriassa nimetyiden ehdokkaiden valaistuskohteissa korostui valaistuksen integraatio arkkitehtuuriin. Kilpailun voittajat julkistettiin viime viikolla torstaina 16.5. gaalatilaisuudessa Lontoossa.

Länsimetro koostuu kahdeksasta uudesta metroasemasta. Jokainen asema on suunniteltu eri arkkitehtitoimiston toimesta ja esittää ympäröivän alueen ominaisuuksia. Valaistuksessa haluttiin erityisesti korostaa arkkitehtuuria, pintoja ja elementtejä integroimalla niihin valoa. Valaistuksessa sovellettiin ihmislähtöisen valaistuksen periaatteita: valaistus mukautuu päivittäiseen rytmiin ja päivän valon määrään ja parantaa näin käyttäjien kokemusta – keskittymiskykyä sekä siirtymiä ulkotiloista sisätiloihin.

”Asemien valaistuksella haluttiin korostaa asemien omia identiteettejä, arkkitehtuuria ja tunnistettavuutta sekä luoda esteetön julkinen tila, jossa ihmiset tuntevat olonsa turvalliseksi ja viihtyisäksi. Tiimimme on ylpeä kunniamaininnasta”, kommentoi Roope Siiroinen.

Valaistuksen tilaaja: Länsimetro Oy

Metroasemien arkkitehdit: CJN Architects, HKP Architects, Artto Palo Rossi Tikka Architects, ALA Architects, Architect Esa Piironen, Helin & Co Architects

Yhteistyössä: Insinööritoimisto Nissinen, Sweco

Lisätietoa kilpailusta ja kaikki voittajat: https://awards.lighting.co.uk/winners-2019/