Pihkova (ven. Псков) on Venäjän kaupunki, jossa on n. 200 000 asukasta. Pihkova sijaitsee 70 kilometriä itään Viron rajalta Velikajajoen Varrella. Kaupunki on nykyisin Pihkovan alueen hallinnollinen keskus.

Kaupunki on ikivanha; varhaisin Kirjallisessa maininta siitä on vuodelta 903. Kaupungissa on runsaasti linnoituksia, ja sen luostarit ovat hyvin kunnostettuja matkailunähtävyyksiä.

Pihkovalle tunnusomaista ovat lukuisat valkoiset kirkot historiallisessa kaupungin keskustassa. Kirkkojen valkoiset julkisivut ovat näkyvä osa kaupunkikuvaa.

Kirkot olivat pääinnoituksen lähteenä kaupungin valaistuskonseptia suunniteltaessa. Ruhtinatar Olga oli viikinkipäällikkö Rurikin pojan venäläinen vaimo, joka elettyään kauan pakanana kääntyi lopulta kristinuskoon 900-luvulla.

Käydessään synnyinseudullaan Velikaja-joen rannalla hän näki näyn, jossa kolme kirkasta sädettä valaisi joen. Tälle paikalle hän rakennutti Pyhän Kolminaisuuden kirkon ja perusti Pihkovan kaupungin. Ensimmäiset luostarit rakennettiin 1100-luvulla.

Konseptissamme nämä Olgan näkemät kolme taivaalta laskutuvaa sädettä ovat pirstaloituneet pieniksi hohtaviksi helmiksi ympäri kaupunkikeskustaa. Kirkkojen valkoiset pinnat hohtavat auringossa päiväsaikaan. Ja sama tunnelma säilyytetään myös pimeään aikaan valaisemalla pinnat pehmeällä valkoisella valolla.

Kirkkojen kautta kulkeva kävelyreitti on kuin helminauha, joka yhdistää hirtorialliset rakennukset. Ohjatun kävelyreitin kautta pääsee valaistua kokonaisuutta ihastelemaan niin kaupungin asukas kuin kaupungissa kävijäkin.

Valaistuksen konseptisuunnittelu: VALOA design: Heini Ylijoki, Tuula Lepistö, Inessa Taneli

Projektin jatkosuunnittelu venäläinen valaistussuunnitteluyritys &light