KUNNIAMAININTA VALOA DESIGN OY:LLE KODIN 1 LIELAHDEN VALAISTUKSESTA

Kodin 1 Lielahden sisävalaistus on saanut kunniamaininnan Vuoden valaistuskohde 2011 kilpailussa. Valaistuksen on suunnitellut Valoa design Oy:n valaistussuunnittelijat Arto Heiskanen ja Antti Hiltunen. Valaistusratkaisun ideana on vähentää yleisvaloa ja korvata se tarkkaan kohdennetulla valolla. Uuden valaistusratkaisun ansiosta on saavutettu hienostunut tunnelma ja energiankulutus on vähentynyt merkittävästi. KODIN 1 on referenssi, joka toimii laadukkaana energiansäästö esimerkkinä kaikkien sisätilojen osalta.

Lielahden sisustustavaratalon valaistuksen suunnittelussa ja toteutuksessa sovellettu uutta ajattelua. Valaistus on suunniteltu kokonaan osastokohtaisesti huomioiden kunkin osaston käyttötarkoitus ja tunnelma. Valaistuksen painopiste on kohdevalaistuksessa ja tuotteiden esille tuonnissa. Tavaratalossa on erilaisia tiloja saman katon alla. Projektissa on hyödynnetty valollista ”tila tilassa” -ajattelua. Yleis- ja kohdevalaistus on täysin muunneltavissa niin, että osastojen vaihtaessa paikkaa haluttu valaistuksellinen ilme voidaan joustavasti muuttaa osaston mukaan. Siistitty kattomaailma ja valaistuksen kohdentaminen rauhoittavat tavaratalon yleisilmettä luoden viihtyisän ja kodikkaan tunnelman. Matalamman yleisvalaistuksen tason ansiosta tuotteiden korostusvalaistus on voitu toteuttaa pienitehoisemmilla kohdevalaisimilla. Tämän seurauksena sähkönkulutus on vähentynyt n. 35 % verrattuna aiempiin toteutuksiin. ”Hyvä valaistus on tunnelmallinen, tyylikäs ja toimiva, mutta samalla myös taloudellinen”, kertoo Anttila Oy:n myymäläsuunnittelupäällikkö Anne Jaakkola. Lielahden Kodin Ykkönen on avattu lokakuussa 2009. Tavaratalon kokonaispinta-ala on 8 500 m² ja se sijoittuu kahteen kerrokseen. Tavaratalojohtajana Lielahdessa toimii Juha Riipinen.

Tuomariston lausunto:

Kodin 1 tavaratalon valaistuksessa kiinnittyy huomio häikäisemättömyyteen. Yleisvalaistuksen valon määrä keskialueilla on vähäisempi, kuin mihin on totuttu tavarataloissa. Tämä mahdollistaa sen, että kohdevalaistuksen tehoa ei ole tarvinnut kasvattaa kohtuuttoman suureksi, jotta tuotteet saadaan esille. Näin lopputuloksena on energiatehokas ja miellyttävä valaistusratkaisu. Energiatehokkuuden merkitys myymälätiloissa on suuri, johtuen pitkästä valaistuksen käyttöajasta. Somistuksessa on voitu käyttää hyväksi sisustusvalaisimia, jolloin tuotteiden ulkonäkö tulee esille kodinomaisissa tilanteissa. Tila tuntuu kävijästä valoisalta ja avaralta valkeiden kattopintojen ja valaistujen pystypintojen ansiosta. Kohdevalaisimet on sijoitettu hillitysti valkoisten ritiläkattojen väliin jääviin kaistoihin. Kodin 1 tavaratalon valaistuksesta on hyvä ottaa esimerkkiä suunniteltaessa uusia myymälätiloja.