Valo on voimakas esteettinen osa ympäristöä. Sen lisäksi, että valolla voidaan rauhassa seurata arkkitehtuuria, on myös mahdollista, että valolla voidaan muuttaa ymparistöä näyttämään kokonaan toisenlaiselta kuin se näyttää päivänvalossa.

Esimerkiksi rumaksi koettu rakennus voidaan muuttaa näyttämään komealta ja ylväältä ja siten muokata ihmisten mielikuvaa positiiviseksi.

Valo tarjoaa paljon mahdollisuuksia parantaa ympäristömme elinvoimaisuutta ja esteettistä ilmettä ja luoda tunnelmia. Valoa sävyttämällä voidaan ympäristön värejä korostaa, valolla voidaan piirtää kaunista tekstuuria, valon voimakkuudella ja suunnalla voidaan leikitellä ja luoda pienia tai suuria elämyksiä, jotka luovat positiivisia tunteita. Valoa voidaan verrata miellyttävään musiikkiin tai hyvään ruokaan tai juomaan, jotka kaikki eri aistiemme kautta aikaansaavat hyvän olon tunnetta ja nautintoa. Arkinen pimeän ajan ympäristömme voidaan laadukkaan ja hyvin suunnitellun valaistuskokonaisuuden avulla muuttaa positiiviseksi esteettiseksi kokemukseksi kotiovelta työpaikalle, sieltä automarkettiin ja kaupungin keskustaan rakennuksineen, katuineen ja puistoineen.

Valo on hyva renki, mutta huono isäntä. Yhtäkaikki valoilla voidaan myös pilata ympäristömielikuvaa. Esimerkiksi yksi pienikin häikäisy piste riittää estämään kokonaisen maisema- tai kaupunkikuvan näkemistä. Epäonnistunut valaistus voi syntyä, kun ihmisen tarpeiden sijasta valaistustarpeet määritellään muilla kriteereillä tai yleistäen tietyt yksittäiset valaistustavat kaikkiin tiloihin soveltuviksi.

Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että ei ole yhdentekevää, kuinka valaistus suunnitellaan. Jokainen kohde ja tila tarvitsevat valoa – ne voidaan suunnitella samalla kauniiksi ja toimiviksi myös pimeään aikaan.